NL / EN

REMEMBER CULTURE (29 JANUARI - 10 MAART)

Outsiderland presenteert ‘Remember Culture’, een poëtische één werk-show van Saaber Bachir en Edouardo Della Faille. Door voor het eerst hun poëtische krachten te bundelen in een exclusief gemaakt videowerk, brengen de kunstenaars, die allebei bij Atelier Indigo in Brussel werken, een oprecht eerbetoon aan - en een krachtige boodschap over - vrijheid en de bijna heilige noodzaak van kunst en cultuur. Hier kan je kunst aanbidden zoals het hoort én de hele wereld over reizen terwijl je op dezelfde plek blijft. Deze minishow zuigt je mee in een wereld waar je weer vrij kunt rennen als een wild paard en terwijl je dat doet je grenzeloos alle kunst van de wereld kunt absorberen.

De artistieke praktijk van Saaber Bachir neemt vele vormen aan. Van schilderkunst tot textiel, beeldhouwkunst en hiphop, Saaber is constant in onderzoek. Met een passie voor rap op de achtergrond schrijft Saaber gedichten en droomt hij ervan ooit zijn eigen cd uit te brengen.

Gepassioneerd door schilderkunst en mythologieën, keert hij steeds terug naar de figuur van de Mustang, de wilde paard incarnatie van vrijheid, evenals naar de slang, de ambivalente dierlijke grondlegger van meerdere overtuigingen. Zijn werken zijn als zijn totemdieren, gevuld met een vrijheid die niet te classificeren valt en die ze daarom zo bijzonder maakt. Door abstractie en figuratie te vermengen, herleeft hij oude concepten en legt hij eenvoudige tegenstellingen naast zich neer om ons te herinneren aan hoe ze juist een aanvulling zijn.

Edouardo Della Faille heeft kunst gekozen om zijn geëngageerde standpunt over maatschappelijke kwesties die hem bezighouden te delen. Getroffen, zoals ieder van ons, door de gezondheidscrisis die we doormaken, kiest hij er eerst voor om werken te ontwikkelen die de maatschappelijke problemen aan de kaak stellen die deze epidemie aan het licht heeft gebracht. Isolatie, depressie, absurditeiten, belangenverstrengeling, politieke vaagheid enzovoorts. Edouardo brengt zijn onderwerp echter in een verhalende vorm die op het eerste gezicht niet meteen zijn politieke gedachten prijsgeeft.

Dit werk markeert de tweede keer dat hij dit geëngageerde onderwerp probeert te benaderen door middel van poëzie, nooit met het doel om aan de kaak te stellen maar te verlichten. Zijn woorden moedigen ons aan om kunst en cultuur te beschouwen als een motor van verzoening en deel uit te maken van een groter, multidisciplinair streven dat hij aangaat, inclusief grote schilderijen waarmee kijkers die geblokkeerd zijn, beperkt in zijn bewegingen, kunnen vertrekken terwijl statisch blijven. Het werk van Edouardo is een ode aan reizen, aan vrijheid, aan beweging zelf. Alles wat we al jaren missen.

Voor deze show vroeg Outsiderland beide kunstenaars om hun geschreven werken te combineren tot één audiovisueel werk, waarbij de inherente vrijheid die Saabers werk uitstraalt en het sterke verlangen om die vrijheid te koesteren en te behouden, zoals uitgedrukt in de woorden van Edouardo samenkomen.

Over Atelier Indigo:

Atelier Indigo, gelanceerd in 2015, begeleidt nu een twintigtal neurodiverse kunstenaars, actief in beeldende kunst, performance en muziekworkshops.

De vereniging biedt hen een persoonlijke ruimte om hun praktijk te ontwikkelen, evenals een team van gekwalificeerde kunstenaars om hen te begeleiden en op te leiden. Het doel is om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en tegelijkertijd hun creaties te promoten, wanneer ze bereid zijn deel te nemen aan een cultureel en artistiek identificatieproces.

Indigo’s ambitie is om de kunstwereld (galeriehouders, verzamelaars, curatoren, media, instellingen) kennis te laten maken met deze kunstenaars en de werken die in haar gebouwen worden gecreëerd door middel van tentoonstellingen, concerten, performances… en om deze specifieke kunstenaars een professionele toekomst te bieden.

Deze benadering, die de antithese is van een eenvoudige bezigheid en los staat van elke therapeutische logica, is voor Indigo de beste manier om deze groep mensen te brengen wat helaas nog steeds vaak ontbreekt, namelijk een echte training. Afgezien van de handicap bezit deze groep namelijk gewoon gevoelige, artistieke en theoretische kwaliteiten die absoluut moeten worden gekoesterd om ze tot hun volle potentieel te brengen.

Image from REMEMBER CULTURE    (29 JANUARI - 10 MAART) by OutsiderLandImage from REMEMBER CULTURE    (29 JANUARI - 10 MAART) by OutsiderLandImage from REMEMBER CULTURE    (29 JANUARI - 10 MAART) by OutsiderLandImage from REMEMBER CULTURE    (29 JANUARI - 10 MAART) by OutsiderLand