NL / EN

SAY YES TO THE DRESS (5 NOV - 11 DEC)

Image from SAY YES TO THE DRESS (5 NOV - 11 DEC) by OutsiderLand

Al van jongs af aan droomt kunstenaar en model Nina666 ervan ooit te trouwen. Niet om het trouwen zelf, maar om de jurk die ze dan zal gaan dragen. Samen met beeldend kunstenaar Martine Derks en kledingontwerper Marijn Abel gebruikte ze deze droom als inspiratie voor de tentoonstelling waarvan de titel al snel tot haar kwam: Say yes to the dress.

Voor Nina666 staat trouwen voor de ultieme vorm van vrouwelijkheid. En die vrouwelijkheid is voor haar, als trans vrouw, niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Ze ziet de tentoonstelling dan ook als een statement: mogen zijn wie je bent en de kleding dragen die je wil dragen. Fashion is voor haar een middel tot zelfexpressie. De tijd waarin ze stiekem in de kledingkast van haar moeder dook ligt achter haar en de tentoonstelling is daarvan een viering.

Say yes to the dress is het podium voor de samenwerking tussen de drie kunstenaars. Nina666’s droomjurk is ontworpen door Marijn Abel, die kleding maken als zijn medium ziet om connecties met anderen aan te gaan en zichzelf “social tailor” noemt. Zijn doel is om mensen middels zijn kleding “gender euphoria” te laten beleven. Eerder ontwierp hij een joggingpak voor Nina666 dat feilloos op haar wensen aansloot: ogend als een normaal pak, maar van binnen bekleed met latex, een stof die haar een geborgen gevoel geeft. Deze manier om jezelf te kalmeren wordt door neurodiversen ook wel “stimmen” genoemd: het zelfstimuleren, in dit geval middels kleding, om een overprikkeling te verminderen.

En dat is precies wat Nina666 aan het publiek wil overbrengen, het heilzame effect dat kleding op haar kan hebben. De gehele ruimte omsluit je als een zijdezacht geheel. De jurk waar het allemaal om draait is dan ook gemaakt van dekens en mag door iedereen die de tentoonstelling bezoekt worden aangetrokken. Marijn Abel paste een handige techniek toe die de jurk geschikt maakt voor elk lichaamstype. Door het kledingstuk toegankelijk te maken voor iedereen die het wil proberen laat Nina666 het publiek deelgenoot zijn van haar liefde voor fashion en (trouw)jurken in het bijzonder. Die liefde komt ook naar voren in haar kleurrijke tekeningen van jurken in allerlei soorten en maten waarvoor zij inspiratie haalde uit haar favoriete muziekclips.

De foto’s die Martine de afgelopen vijf jaar van Nina666 maakte verrijken de ruimte en laten de toegewijde samenwerking tussen de twee zien. Nina666 in haar favoriete, zelfontworpen outfit voor haar geliefde auto. Nina666 als de Venus van Botticelli, gewikkeld in aluminiumfolie. De foto’s leggen de ontwikkeling die ze doormaakte bloot: van wat onzeker naar krachtig en trots. En die ontwikkeling werkte beide kanten op, want door de hechte band die tussen fotograaf en model ontstond ontdekte Martine in fotografie haar roeping die dankzij dit project, naast haar werk als geestelijk verzorger, vorm krijgt.

Trouwen met iedereen, een samensmelting van publiek en kunstenaar, dat is wat Say yes to the dress is. Een plek die tactiel is, zacht, magisch als een droomlandschap waarin iedereen zichzelf mag zijn. En in haar eigen droomwereld mag zijzelf natuurlijk niet ontbreken, dus speelt Nina666 af en toe op haar gitaar en is er een film te zien die je laat meevoeren in haar zo gekoesterde meisjesdroom.

Tekst: Prins de Vos

Klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief met updates over nieuwe shows en openingen

Image from SAY YES TO THE DRESS (5 NOV - 11 DEC) by OutsiderLand

OVER DE KUNSTENAARS

Nina666

Nina666 is kunstenaar. Voor haar tekeningen, veelal ontwerpen van jurken die ze graag zou willen dragen, haalt ze inspiratie uit haar favoriete videoclips. De kleding die ze draagt is voor Nina666 een vorm van zelfexpressie, en zij gebruikt haar outfits dan ook als statement: mogen zijn wie je bent. Dat is voor Nina666 als trans vrouw met een voorkeur voor latex niet altijd vanzelfsprekend geweest. Als multitalent is gitaarspelen tevens een belangrijke uitingsvorm voor haar. Ook staat Nina666 graag voor de camera. Het is altijd al haar grote droom geweest om model te zijn.
Instagram Nina

Marijn Abel

Marijn Abel studeerde onlangs af aan de Rietveld Academie met een project waarvoor hij mensen urenlang interviewde en aan de hand van die gesprekken een ultiem kledingstuk voor hen creëerde. Hij ziet het ontwerpen en maken van kleding als zijn medium om connecties met anderen aan te gaan en noemt zichzelf “social tailor”. Zijn doel is om mensen middels zijn kleding gender euphoria te laten beleven en richt zich voornamelijk op personen voor wie gender niet altijd een vaststaand gegeven is geweest. De kroon op Marijns afstuderen is een publicatie in Vogue die later dit jaar verschijnt.
Instagram Marijn

Martine Derks

Martine Derks is beeldend kunstenaar en geestelijk verzorger. Ze houdt van samenwerken, gelooft heilig in creatieve connectie en verbindt zich het liefst aan mensen voor wie creatieve zelfexpressie een noodzakelijkheid is. In haar werk staat de uitwisseling met de ander eigenlijk altijd centraal. Voor haar dialogen, of die nou beeldend of verbaal zijn, gebruikt ze graag het maakproces als motor. Hoe dat maakproces er uit ziet en vorm krijgt, laat ze grotendeels door de ander bepalen. Ze sluit aan waar mogelijk en beweegt een tijdje mee. Dat kan intiem en intens en prachtig zijn en
precies dat wil ze ook aan de rest van de wereld laten zien. Ze heeft dit altijd via verschillende media gedaan, maar geïnspireerd door de samenwerking met Model Nina 666 wil ze zich nu meer toeleggen op fotografie en een inclusief modellenbureau opzetten.

Martine Derks volgde haar opleidingen onder meer aan de Rietveld en aan de VU. Recent deed ze onderzoek naar de inzetbaarheid van het maakproces en het tentoonstellen ervan in de geestelijke zorg.